Laserskæring – Metaller

Artikel om forskellige typer metaller til Laserskæring

laserskæring fra jjas.dk
Der findes hundrede af forskellige typer af metaller og legeringer og næsten ligeså mange industrier der benytter en eller flere af dem, et sted i deres fremstillingsprocesser. Der er derfor stort behov for bearbejdningsprocesser der kan levere et færdigt resultat af høj kvalitet med så lav en udgift som mulig. Laserskæring, og specielt fiber-lasere, er en teknik der benyttes over hele verdenen til at bearbejde metaller, men det er ikke en process der er så ligetil. Hvad der virker på ét metal, virker ikke nødvendigvis på et andet metal.

Den største udfordring ved at laserskære metaller, er reflektion af laserstrålen. Den reflekterede stråle kan nå helt ind til strømkilden af laseren og forvolde uelbredelig skade. Fiber-lasere er klart at foretrække til reflekterende metaller, da risikoen for reflekteret lys skader strømkilden, er mindst her. Varmeabsobering er også en vigtig faktor at tage højde for. Metaller er termisk konduktive, nogle mere end andre. Kobber og aluminium, især, kræver at varme kan føres væk, da der ellers er risiko for at ændre metallets mekaniske egenskaber.

Stål er det mest anvendte metal i industrier verdenen over. Derfor er det det mest afgørende metal for bearbejdningsprocesser. Fiber-lasere har, generelt, ingen problemer med at skære i gennem stål og rustfrit stål, forudsat at der benyttes en høj effekt. Afhængig er metallets hårdhed, kan der laserskæres i stål på op til 20mm i tykkelsen (for 0.05-0.25% karbon stål). Ved tykkere stål kan plasma-skæring ved nødvendigt.

Aluminium er endnu et metal der anvendes meget i industrier verdenen over. Dets relativt høje mekaniske egenskaber kombineret med dets lave vægt, gør det ideelt til brug i bla. luftfartsindustrien. Dets lave densitet gør det ligeledes let at bearbejde, så det burde ikke være nogen overraskelse at det også benyttes, i stor stil, ved laserskæring. Aluminiums høje reflektivitet og termiske konduktivitet er dog noget man skal være opmærksom på. Vandstråle skæring kan være at foretrække, hvis man vil omgås risikoen for at ændre metallets mekaniske egenskaber.

Står man som virksomhed og skal bruge en laserskærer i sin produktion, er det vigtigt at kigge på hvilke materialer der skal kunne skæres, ønskede overflade egenskaber og tolerancer på dimensioner samt bearbejdningshastigheden. Der findes mange forskellige udbydere af laserskærere som lægger arbejde i at kunne levere præcis den rigtige maskine til det specifikke formål.

 

© Ingeniørblog.dkLaserskæring – Metaller til Laserskæring