Laserskæring af plast og træ er et relativt nyt koncept.
Der findes mange forskellige typer af plast som alle reagerer forskelligt til laserskæring. Det kan derfor ofte være umuligt at forudse slutresultatet og det er derfor nødvendigt at prøve sig frem. Akryl, polycarbonat og polyester er dog tre plasttyper der ofte benyttes og er velafprøvede. Akryl-plast er det mest anvendte plastik i industrier verdenen over. Det er et termoplastisk polymer der med lethed kan skæres med en CO2 -laser ved lav strømstyrke (typisk 100-300W). Kanterne på laserskåret akryl-plast emner er fuldstændig transparante og kun i sjældne tilfælde vil det være nødvendigt med ekstra bearbejdning. Samme med farvet akryl-plast, der ligeledes kan laserskæres med fremragende resultater. Plade tykkelsen og tolerancerne ved laserskæring gå hånd i hånd. Plader på 1mm tykkelse kan skæres med en tolerance på +/- 0.1mm og +/- 0.7mm for en 20mm plade. Akryl kan også indgravers ved at nedsætte strømstyrken på laserskæren. Dybden af indgraveringen vil primært afhænge af strømstyrken og skærehastigheden. Ligesom ved laserskæring af metaller, smeltes plastikken omkring laseren og blæses væk enten af dampene eller af en fokuseret gasstråle.
Ved laserskæring af plastik er det vigtigt at have god udsugning. Nogle plastmaterialer kan producere giftige dampe der kan skade både medarbejdere og miljøet. Især polyvinyl klorid (PVC) producerer saltsyre dampe der kan medføre skade på maskineriet. Mange farvede folier indeholder PVC, så det er vigtigt at være opmærksom på at der ikke er PVC i det anvendte plast. De fleste dampe fra laserskæring kan opsamles af et aktivt kulfilter. Desværre er det en dyr løsning der kræver omfattende vedligeholdelse. Heldigvis, er dampe fra akryl-plast ikke giftige. Dog fremstiller det er lugt der kan medføre ubehag.
Træ er endnu et eksempel på ikke-jernholdige materialer der kan laserskæres. Der kan skæres i tykkelser på omkring 20mm, afhængig af stømstyrke og skærehastighed. Træ kan også, med fordel, indgravers ved laserskæring og kan generelt skæres i flotte og komplicerede former. Det er dog vigtigt at være påpasselig med at der ikke går ild i træet. Dette undgås ved ikke at skære ved en for høj strømstyrke, lav hastighed eller ved kraftig udsugning. Også papir og karton kan skæres og indgraveres med en laserskærer. Dette er en fordel til, f.eks. billeder, kort eller skilte.
Sponsoreret af: Bernic – din skinne modulkasser – Lekon, ISO 9001. JJAS – Alu profil
©Ingeniørblog.dk – Laserskæring – Plast og træ