Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/ingenioerblog.dk/public_html/wp-content/themes/mts_gridblog/options/php-po/php-po.php on line 187
Plast Design - Læs om den mest anvendte proces til at støbe i Plastik

Plast design

Den mest anvendte process til at støbe emner i plastik, er sprøjte støbning. En sprøjtemaskine smelter plasten, som påfyldes i form af granulat, for derefter at sprøjte den smeltede plast ind i en støbeform. Dette sker under meget højt tryk, for at undgå af plasten, der kommer først ind i støbeformen, størkner og stopper støbeformen til. Trykket hvormed plasten sprøjtes ind i støbeformen ligger mellem 5.000 – 20.000 psi. Designet af selve støbeformen er den mest kritiske fase i processen og et emnes udseende, styrke, hårdhed, form og pris, afhænger alle af støbeformens design.

Derfor er det formen er designet med:

  • Korrekt materiale, specielt ved forstærket resin.
  • Luftudslip for at undgå at steder på emnet ikke bliver støbt.
  • Høj nok styrke til at modstå det høje tryk plasten sprøjtes ind med.
  • Korrekt kanaler som plasten kan løbe igennem (sikrer at hele formen fyldes korrekt).
  • Korrekt varmeledning i hele formen, så plasten hærder ensformigt.
  • Nem og ensformig udkast af det hærdede emne.

Der er mange små, men vigtige detaljer at tage hensyn til når en støbeform skal designes, i forhold til når plasten hærder. Skarpe hjørner skal som udgangspunkt undgås. Dette skyldes at belastningen på skarpe hjørner er meget koncentrerede og der er derfor større risiko for brud. Runde hjørner fordele belastningen jævnt og jo større radius på rundingen, jo mere udjævnes belastningen. At emnet har ensformig godstykkelse kan være en svær og kompliceret ting at opnå. Støbes f.eks. en plastikkop skal rundinger inde i koppen være de samme som uden på koppen, da godstykkelsen ellers vil være større i hjørner og ved kanter. Faren ved ikke at have ensformig godstykkelse er at emnet kan have skævheder og krumninger hvilket kan lede til brud i plasten.

Når en plast størkner, synker den sammen. Dette skal der tages højde for, f.eks. ved design af understøttende ribber på emnet. ¨Som angivet på billedet forneden, ses at en forsækning på oversiden af emnet kan forekomme, grundet den ekstra godstykkelse. Design på emnets overflade kan skjule forsænkningen og så længe der ikke er ekstreme krav til emnets styrke, kan en sådan forsænkning godtages.

plastdesign

Design af støbeforme til plastemner er en videnskab i sig selv og der er mange vigtige detaljer en ingeniør skal være opmærksom på under designprocessen. Der findes et omfattende antal af lærebøger, opslagsværker og udførlige guides til design i plast, da det, i langt de fleste tilfælde, er umuligt at holde rede på alle de nødvendige detaljer.

 

Sponsoreret af: Bernic – Din rail enclosure

© Ingeniørblog.dkPlast Design